Dzięki wprowadzanym innowacjom dostarczamy rozwiązania i produkty spełniające najwyższe aktualne standardy techniczne, energetyczne i środowiskowe dedykowane dla najbardziej wymagających systemów wentylacji kuchennej.
Działanie systemu Capture Jet™ 3 oparte jest o wbudowany w okap wentylator systemu indukcyjnego Capture Jet Fan. Wydatek wentylatora wiązki ustawiany jest fabrycznie z możliwością doregulowania jego wydajności w trakcie uruchomienia.
Wentylator systemu indukcyjnego zapewnia wysoką wydajność wyłapywania oparów kuchennych niezależnie od aktualnej ilości powietrza kompensacyjnego. Prędkość wiązki wynosi około 8 m/s.
System Capture Jet™ 3 składa się z dwóch zestawów dysz. Poziomych dysz indukcyjnych oraz pionowych dysz kurtynowych.
Dysze znajdują się w całej długości frontu okapu oraz jego bokach dokładnie otaczając obszar gotowania.
Zadaniem dysz poziomych jest zwiększenie prędkości porywania w płaszczyżnie okapu. Dzięki zjawisku Venturiego opary kuchenne „wpychane są” w kierunku separatorów.
Dysze pionowe tworzą kurtynę zwiększającą objętość powietrza zatrzymywanego przez okap, chronią strefę wychwytywania przed przeciągami i znacznie zmniejszają rozpraszanie się oparów. Opary kuchenne nie uciekają poza okap, a komfort pracy i bezpieczeństwo żywności jest podwyższone.
Technologia UV-C Capture Ray™ została opracowana w celu neutralizacji cząsteczek tłuszczu, oparów tłuszczu oraz związków organicznych, które nie zostały zatrzymane przez główny system separacji mechanicznej, niezależnie od jego wydajności.
Podstawą działania technologii Capture Ray™ jest zastosowanie lamp UV-C. Neutralizacja cząstek tłuszczu, oparów tłuszczu oraz zapachów zależy od dwóch zachodzących równolegle zjawisk: fotolizy, która jest wynikiem bezpośredniego oddziaływania promieniowania ultrafioletowego UV-C i powoduje chemiczny rozpad cząsteczek tłuszczu w wyniku działania fotonów, oraz ozonowania cząsteczek tłuszczu , czyli utleniania ich ozonem wytwarzanym przez lampy. Ozon jest gazem unoszonym z przepływem powietrza, dlatego utlenianie zachodzi nie tylko w przestrzeni wyciągowej okapu, ale również w kanałach wentylacyjnych.
Technologia Cold Mist chłodzi powietrze wywiewane, zatrzymuje iskry oraz płomienie, zapobiegając ich wprowadzaniu do przestrzeni wyciągowej. Tym samym, znacznie ogranicza ryzyko pożaru w kalane wentylacyjnym. Bezpieczeństwo pod pełną kontrolą. Wysokowydajne separatory multicyklonowe KSA uzupełniają działanie systemu Mgły Wodnej. Usuwają duże cząsteczki tłuszczu, które mogą przenikać przez mgłę wodną. Zapewniają wysokowydajną separację, gdy system mgły nie jest aktywowany.
Najnowsze separatory multicyklonowe KSA2 oraz separatory TWIN spełniają wymagania normy PN-EN 16282-6 w klasie F1, co zapewnia większą odporność ogniową.
Pierwszy w swoim rodzaju system ostrzegania przed pożarem dla kuchni profesjonalnych – Halton FireWatch! Całodobowy, elektroniczny system monitoringu z zapasową kopią danych, działający 24 godzinny, 7 dni w tygodniu w celu ograniczenia ryzyka pożaru.
System automatycznej regulacji bilansu powietrza jest kompatybilny z okapami i sufitami wentylacyjnymi. Utrzymuje zużycie energii na minimalnym poziomie. Obniża poziom hałasu i redukuje przeciągi poprzez automatyczną regulację ilości powietrza do poziomu odpowiadającemu aktualnemu zapotrzebowaniu na wyciągu. Pozwala zredukować ilości powietrza wyciąganego nawet o 64%, w połączeniu z systemem Capture Jet™.
Pierwsze na rynku oświetlenie zaprojektowane specjalnie dla kuchni profesjonalnych. Zapewnia wysoki komfort widzenia, jest bliskie światłu dziennemu oraz nie powoduje efektu olśnienia.
Halton Skyline z niezwykłą dokładnością oddaje kolory i teksturę żywności od produktów po gotowe dania.
Oświetlenie dostępne jest w wariantach:
CRI > 80 (3000K lub 4000K)
CRI > 90 (3000K lub 4000K) lub
jako oprawy ze zmienną temperaturą barwową LED Tunable White.
Efektywności świetlna Halton Culinary Light to 120 lm/W.
Zużycie energii jest do 2,8 razy mniejsze niż w przypadku stosowania tradycyjnych świetlówek fluorescencyjnych.
Nawiewniki kuchenne Halton dostarczają powietrze z małą prędkością co powoduje, że wymiana powietrza odbywa się na zasadzie wyporowej. Powietrze świeże naturalnie opada na dół i zaczyna wypełniać strefę pracy.
Taki sposób nawiewu nie powoduje rozszerzania się strumienia oparów, który unosi się nad sprzętem kuchennym. W wyniku stratyfikacji powietrza w kuchni powstaje granica komfortu. Rozwiązania firmy Halton są tak zaprojektowane i dobierane, aby granica ta przebiegała powyżej poziomu głowy. Poniżej poziomu granicznego jakość powietrza jest optymalna. Zanieczyszczone powietrze znajdujące się powyżej strefy jest usuwane przez okapy lub wentylacyjny sufit kuchenny.
Zastosowanie nawiewników wyporowych Halton:
System wykrywający i reagujący na pożar, działający z użyciem płynnego środka gaśniczego, opracowanego specjalnie dla kuchni profesjonalnych. Ansul szybko i automatycznie gasi ogień przed jego rozprzestrzenieniem się przez interwencji (lub bez) personelu przez całą dobę, 7 dni w tygodniu. Nadaje się do wszystkich konfiguracji kuchni od najprostszych do najbardziej skomplikowanych, niezależnie od stosowanych urządzeń kuchennych.